Bingoregler spele

No Comments

Bingo är ett väldigt enkelt spel som passar för alla typer av människor. Till skillnad från exempelvis poker där du behöver lära dig olika strategier och kunna läsa av dina motståndare behöver du som bingospelare endast förlita dig på slumpen. Det enda som du egentligen kan styra är att välja dina brickor. Detta betyder att bingo är lätt att lära sig och om du spelar online behöver du egentligen inte göra någonting annat än att se när siffrorna ropas ut. Brickorna fylls i automatiskt av datorn om du vill. Det finns alltid en utropare som kommer ropa ut siffrorna en och en. Om du spelar i en bingohall sköts detta av en i personalen. Om du istället spelar på nätet sköts detta av en röst som är inspelad i förväg.

Bingo börjar alltid med att du köper det antal brickor du vill ha. I en bingohall går personalen runt och säljer brickorna innan spelet ska börja. Om du spelar på nätet klickar du på de brickor som du vill ha. Oftast finns det ett max antal brickor som du kan köpa inför varje spel. Du har ofta en viss tid på dig att köpa brickorna innan spelet startar. När spelet sätter igång börjar numrera ropas upp. Brickorna är uppdelade i fem olika rader för att du lättare ska kunna hitta dem. Utroparen börjar alltid med att säga vilken bokstav och rad det gäller för att sedan gå vidare till siffran. Du ska då fylla i den siffran om du har den på din bricka. Efter detta följer ett nytt nummer.

47864777 – bingo or lottery retro game illustration with balls.

Hur vinner du i bingo

Du vinner vanligtvis i bingo när du har fem nummer i rad men det förekommer variationer. Det vanligaste är att de måste vara vågrätt men det finns även andra varianter. På vissa brickor ska du till exempel ha ett mönster som ett “z” för att vinna. Det vanligaste är att du först ska ha en rad, sedan två, tre och så vidare. Den sista och högsta vinsten för en spelomgång är en full bricka. Var alltid nog med att kolla vilka regler som gäller för just din bricka innan du börjar spela. Om du befinner dig i en bingohall är det viktigt att du trycker på en knapp eller ropar BINGO! så snart du kan, så att vinsten inte går vidare till någon annan. Online sköts detta automatiskt av en dator.

Olika bingobrickor

En bingobricka består normalt av en ruta med 5×5 nummer. Om det är en liten bricka har du endast 25 nummer att kryssa i. Därför kommer inte alla nummer som ropas upp under en spelomgång vara med på just din bricka. Det finns också brickor som är indelade i tre rutor med 5×5 nummer. Då kommer alla 75 av de nummer som ropas upp vara med på din bricka och det gäller att du är uppmärksam när de ropas upp. Längst upp på brickan ser du också bokstäverna B I N G O som finns där för att underlätta för dig. Så snart utroparen säger till exempel B 9 vet du att det är under raden B som du ska leta. Annars kan det lätt uppstå förvirring under spelets gång.

Regler för att bedriva bingo

Det finns olika regler för bingo som utförs i en lokal och bingo som spelas på nätet. Om du ska spela bingo i en hall måste du vara på plats för att din vinst ska vara giltig. Du får också ut din vinst direkt på plats. I Sverige har vi särskilda hallar där bingo bedrivs. Det finns även vissa föreningar som har tillstånd att bedriva till exempel bilbingo. Även den utrustning som används vid bingon ska vara godkänd. Det är lotteriinspektionen som utfärdar tillstånd till föreningar som vill anordna bingo. Kravet är att det ska vara en ideell förening som är öppen för alla. Om du spelar bingo på nätet på ett online casino eller på en bingosajt kommer aktören bakom sidan vara stationerad utomlands eftersom endast Svenska Spel får bedriva bingo på nätet i Sverige.

 

Categories: Om Bingo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *