Historien om bingo

No Comments

Bingo är ett underhållande spel som du kan hitta både på nätet och i fysiska lokaler. Det går ut på att du ska markera de nummer som ropas ut och får du en rad eller det mönster som är bestämt ropar du ut bingo. Detta är hur spelet ser ut idag, i början var det något helt annat. Bingo utvecklades först från ett lottospel. Det sägs att det började i 1530-talets Italien med “Il Gioco del Lotto d’Italia”. Efter detta spred det vidare till Frankrike och resten av Europa. Spelet kom till Storbritannien på 1800-talet och blev ganska känt. Där använde de den tyska uppfinningen tombola. Det var dock inte förrän spelet kom till USA på 1920-talet som det började utvecklas mer och tillslut bli ett bingospel. Bingobrickorna som vi använder idag kom till först på 1940-talet.

Bingo kom till Sverige på 60-talet och är ett av de mest spelade spelen. Det började spelas i olika lokaler och allt eftersom spelet blev mer populärt och spred sig över landet började man även spela på andra platser. Den vanligaste versionen av bingo i Sverige är Bingolotto. Om du inte har hört talas om det tidigare kan vi berätta att det är ett tv-program. Du köper en lott hos ett ombud och sedan sker dragningen i tv-programmet. Andra versioner av spelet är bilbingo och bingospel på nätet. Online casinon erbjuder många gånger olika varianter av spelet. Grundreglerna är alltid detsamma, dock kan det finnas små skillnader beroende på vilken version du har valt att spela på. Du kan även hitta gratisversioner av spelet om du vill spela för nöjes skull.

Från beano..

På 1920-talet kom spelet till USA. Då hette det givetvis inte bingo, utan var mer som ett lottospel. En leksaksförsäljare var på väg till staden Jacksonville när han passerade ett tivoli. Han bestämde sig för att stanna och se vad som fanns. Där hittade han en grupp med människor som stod över ett bord fullt med nummer och bönor. Alla spelare var väldigt inne i spelet och varje gång utroparen sa att det var sista omgången var det ingen som reagerade. De slutade spela klockan tre på natten och utroparen fick jaga bort de sista personerna. Det var spelet beano, vilket var en variant av lotto. Personen som ropade upp numren i spelet berättade för Lowe, leksaksförsäljaren, att han stötte på lottospelet i Tyskland men ändrade lite på det tills de blev beano.

…till bingo

När Lowe kom hem efter att ha rest och sålt sina leksaker hade han fortfarande inte glömt bort de intressanta spelet med bönor. Han köpte de delar han behövde och bjöd över sina vänner. Det tog inte speciellt lång tid innan hans vänner var lika fast i spelet som personerna på tivolit hade varit. En av vännerna till Lowe var nära att vinna, han såg hur hon blev allt gladare och hade svårt att sitta still. När hon väl vann och skulle ropa ut “beano” hade hon glömt bort vad hon skulle säga och stammade istället fram “bingo”. Det var då Lowe bestämde sig för att spelet skulle heta bingo, något som spred sig snabbt. Lowe, istället för att bli upprörd att andra kopierade spelet, bad alla konkurrenter att betala honom en dollar om året för att använda namnet bingo.

Bingo kommer till Sverige

Det första officiella spelet av bingo arrangerades i Sverige år 1961 av Gunnarstorp IF. Det arrangerades i ett försök att samla in pengar till klubben och resultatet blev en succé. Bingo spred sig över hela Sverige och i slutet av 60-talet spelades det på flera hundratals platser i landet. År 1974 infördes en ny lagstiftning som gjorde att alla oseriösa aktörer försvann från marknaden. Under slutet av 80-talet minskade beskattningen av spelet och på 1990-talet försvann det helt, dessutom blev det tillåtet med kontantvinster. Tack vare detta fick nu spelet fart och började spelas ännu mer. Idag kan du spela bingo var du än befinner dig. Det finns flera bingohallar runt om i landet, du kan spela bilbingo, på tv och även via nätet. Förutom det traditionella spelet kan du även idag hitta olika versioner av bingospel, framförallt på nätet.

 

Categories: Bingo historia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *